Tasa-arvo menee takapakkia?


Yrjö Rautio kirjoitti sunnuntain 20.11.2016 Kalevassa mielenkiintoisen kolumnin, jossa toteaa lopussa, ettei Tarja Halosella olisi mahdollisuuksia presidentiksi tämän päivän Suomessa. Vuosituhannen vaihteessa naisia nousi politiikassa näkyville paikoille ja hetkittäin puolueiden puheenjohtajista puolet jollei ylikin oli naisia. Itse asiassa Kokoomus taitaa olla perinteisistä puolueista ainoa, jolla ei ole koskaan ollut naispuheenjohtajaa.

Tällä hetkellä viittä suurinta puoluetta johtavat miehet. Naiset ovat hävinneet taustalle. Politiikasta on myös tullut entistä aggressiivisempaa: monet poliitikot vetävät mukana vihaisia kannattajia.

Oulullakin oma suuri tasa-arvohaasteensa

Juuri uutisoitiin, kuinka IT-alan huippuosaajista on jälleen pulaa. Tämä on hieno juttu, mutta miten saisimme enemmän työpaikkoja myös oululaisille koulutetuille naisille?

Oulussa toimivat yritykset ovat usein ulkomaalaisessa omistuksessa tai niiden pääkonttori on pääkaupunkiseudulla. Erilaiset tukitoiminnot ja myynti, henkilöstöhallinto, viestintä, markkinointi tai tutkimusresurssit sijaitsevat harvoin Oulussa. Tämä hankaloittaa monien näille aloille kouluttautuneiden naisten työllistymistä Oulun seudulla.

Mutta kaupungissa lienee myös jonkin asteinen henkinen kynnys palkata yrityksiin kulttuuri- ja yhteiskuntatieteiden edustajia. Ihmisten, toimintaympäristöjen, käyttäytymisen, brändien tai markkinoinnin tuntemusta ei koeta lisäarvoksi, joka johtaisi rekrytointiin.

Naiset töissä julkisella sektorilla

Naiset ovat työllistyneet paljolti julkiselle sektorille ja eri oppilaitoksiin opettajiksi ja sosiaali- sekä terveydenhuollon ammattilaisiksi. Myös hallinnosta löytyy paljon naisia. Riskinä on, että naisten työpaikat alkavat ajan mittaan vähentyä myös julkiselta sektorilta sen ajautuessa taloudellisesti koko ajan hankalampaan tilanteeseen. Sitten naisten työllisyys ja työllistyminen tulee olemaan Oulussa todella hankalaa.

Julkinen sektori maksaa paljon, mutta en ensimmäisenä turvautuisi irtisanomisin. Koulut sekä sosiaali- ja terveyspalvelut työllistävät naisia ja palvelut kohdistuvat pääasiassa lapsiin, vanhuksiin ja sairaisiin. Tehostamista voitaisiin kuitenkin tehdä ja samalla rahalla voitaisiin tarjota kuntalaisille huomattavasti parempia palveluita.


 
YHTEYSTIEDOT

Mervi Tervo

FT, asiakkuusjohtaja

Puh:

040 594 7426

 

Email:

mervi.tervo@viestintamyy.fi

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon

© 2016 Mervi Tervo.  Wix.com