Räjähtelevät lepakot ja Sipilän ultraäänet

Uskon tieteeseen ja olen itsekin työskennellyt yliopistolla tutkijana. Tieteen ansiosta naputamme läppäreitämme, keskustelemme Internetissä ja kukistamme syövän yhä useammin. Tiede on avannut meille vallan rakenteita, lisännyt ymmärrystämme kulttuureista ja siitä, miten voisimme kasvattaa yhä parempia ihmisiä ja lisätä heidän hyvinvointiaan.

Silti en koe, että tiede olisi täysin objektiivista tai aukotonta. Tiedettä tekevät ihmiset ja sitä rahoittavat ihmiset. Ihmisillä, mutta myös rahalla on aina joku intressi myös tieteen piirissä. Tiedämme, että esimerkiksi kehitysmaiden terveysongelmien ratkaiseminen eivät juuri saa rahoitusta, koska väestöllä ei ole ostovoimaa kalliisiin lääkkeisiin tai hoitoihin.

Epäilystä Käypä hoito -suositukseen pitkä matka

Viime päivinä on puhuttu Sipilän ultraäänistä ja tuulivoiman terveysvaikutuksista.

Ihminen on monimutkainen kokonaisuus, eikä lääkätiede ole aukotonta. Diagnostiikka tehdään usein poissulkemisen periaatteella. Flunssat ja mahataudit kiertävät ja huonovointiselle ja pahastikin kivuliaalle ihmiselle ei aina löydetä helpotusta.

En tiedä onko tuulivoimaloilla vaikutusta enkä halua ottaa siihen kantaa. Samoin kuin sisäilmaongelmat, on tärkeää että mahdolliset epäilyt kuitenkin tutkitaan. Vaikutusmekanismin löytyminen voi kuitenkin olla hankalaa ettei mahdotonta. Sisäilmaongelmissakin ensimmäinen Käypä hoito -suositus saatiin aikaan vasta viime vuonna. Vuosikausien taistelun jälkeen siihen on kirjattu, että kosteus- ja homevauriot aiheuttavat terveysongelmia. Nyt sitten taistellaan jokaisen rakennuksen ja oireilevan henkilön kohdalla, saadaanko rakennuksista mitattua "oikeat" homeet ja "riittävät" arvot.

Epäily on tutkittava

Vaikka tuulivoimaa tulee ja saa rakentaa, terveydelliset epäilyt täytyy tutkia ja ottaa vakavasti. Olihan sisäilmaoireilukin pitkään vain potilaan korvien välissä. Mitään pikavoittoja tuskin kuitenkaan syntyy, epäilyn todentamiseen tai kumoamiseen tulee kulumaan pitkä aika.


 
YHTEYSTIEDOT

Mervi Tervo

FT, asiakkuusjohtaja

Puh:

040 594 7426

 

Email:

mervi.tervo@viestintamyy.fi

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon

© 2016 Mervi Tervo.  Wix.com