Sisäilma - mission impossible?


Tällä viikolla Oulussa on ollut koululakko sisäilmaongelmien vuoksi. Katson voivani kirjoittaa asiasta muutaman sanan, koska itsekin olen sisäilmaoireilusta kärsinyt.

Sisäilmaoireilu rajoittaa elämää pahimmillaan rajusti, vaikka suurimmalla osalla oireet ovat onneksi lieviä ja saattavat helposti sekoittua normaaliin sairasteluun. Apua voi olla vaikea saada: potilaan subjektiivinen tunne ja ymmärrys ongelmasta eivät riitä diagnoosiin ja lääkärit päätyvät hoitamaan oireita syiden sijaan.

Onneksi tilanne tiedostetaan nykyään yhä useammin, eikä sisäilmaoireilua vähätellä samalla tavalla kuin vielä 10 vuotta sitten.

Kansantaloudelle kestämätön tilanne

Kansantaloudellisesti olemme mahdottoman äärellä. Tiloja tutkitaan ja niistä löydetään jatkuvasti kosteusvaurioita ja erilaisia mikrobeja. Tavalla tai toisella epäterveellisiä tiloja on Suomessa satoja, ellei tuhansia, eikä uudisrakentaminen vastaavassa mittakaavassa ole mahdollista. Rakennuksia yritetään korjata, mutta liian usein huomataan, ettei silti onnistuta poistamaan oireita aiheuttavia tekijöitä.

On tärkeää, että jokaiselle löydetään sellaiset tilat, että työn tekeminen ja oppiminen mahdollistuvat. Täysin pilalla ovat kiinteistöt on pakko hylätä ja purkaa.

On kuitenkin selvää, ettei kaikkia sisäilmaoireita aiheuttavia kouluja, päiväkoteja ja työpaikkoja voida rakentaa uudelleen.

Luovia ratkaisuja

Koska immuniteetti on erilainen eri ihmisillä, ei ole syytäkään poistaa kaikkia toimintoja kiinteistöistä, joissa vain muutamat oireilevat. Heille voidaan räätälöidä erilaisia ratkaisuja. Oppilaat voivat olla välitunneilla ulkona. Pyritään pitämään rakennukset terveinä pitämällä ilmanvaihto päällä. Tuodaan pihalle parakkikouluratkaisu oireileville, myönnetään ongelmat ja autetaan niistä kärsiviä.

Pelkästään tunnustamalla ongelmat ja auttamalla sisäilmasta oireilevia ihmisiä väistyy monen huoli ja päästään kohtuullisiin ratkaisuihin.


 
YHTEYSTIEDOT

Mervi Tervo

FT, asiakkuusjohtaja

Puh:

040 594 7426

 

Email:

mervi.tervo@viestintamyy.fi

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon

© 2016 Mervi Tervo.  Wix.com