Vähiten erimielisen joukon etsintää


Kunnallisvaaliehdokkaiden etsintä on kuumimmillaan. Oulussa ehdokkaita tulee olemaan kuudensadan pintaan.

Itse tulin vihreisiin Osmo Soinivaaran puheenjohtajakaudella. Pidän Soinivaaran tavasta ajatella. Looginen argumentaatio, tiukasti asiassa pysyvä teksti ja usein sarkastinen johtopäätös ovat Osmon tavaramerkkejä.

Vaikka puolueella on ollut hyviä puheenjohtajia Soinivaaran jälkeenkin, en ole pystynyt samaistumaan puolueeseen enää samalla tavalla kuin alussa tapahtui. Puheenjohtajalla on yllättävän suuri merkitys puolueelle, sen esiintymiselle ja puolueesen liitettäville mielikuville.

Yhteinen nimittäjä pienenee

Kun puolueen kannatus ja jäsenmäärä kasvaa, kasvaa myös mielipiteiden moninaisuus. Yhteinen nimittäjä pienenee ja puolueessa täytyy pystyä suvaitsemaan eriäviä mielipiteitä myös sisäisissä keskusteluissa.

Viime viikolla kuulin lausahduksen, jossa henkilö totesi, ettei ole puolueen jäsenistä kaikista vihrein. En tiedä ajatellaanko muissa puolueissa näin - onko jäsenistössä joku vähemmän demari tai kokoomuslainen.

Täytyy olla erilaisia tapoja olla mukana puolueen toiminnassa. Monille Vihreiden jäsenille ydinkysymys on edelleen luonnonsuojelu ja/tai ydinvoiman vastustaminen samoin kuin puolueen alkumetreillä. Osalle nämä teemat voivat nykyään olla vähemmän tärkeitä ja osa saattaa jopa kannattaa ydinvoimaa. Syy olla mukana puoleen toiminnassa voi olla melkein mikä tahansa maan ja taivaan väliltä.

Puolueen valinta voi olla vaikeaa

Puolueen valinta ei usein ole saman mielisen joukon, vaan vähiten erimielisen joukon etsintää. Riittää, että löytää oman ydinkysymyksensä kannalta riittävän saman mielisen joukon jostain puolelta puoluekenttää.

Tai puolueen, joka vastustaa jotain itselle tärkeää asiaa.

Politiikka on kestävyyslaji. Jos yhteiskunnalliset teemat kiinnostavat, kannattaa ehdokkuutta ainakin kokeilla. Vaikka puheenjohtajat vaihtuvat, puolueen korostamat asiat vaihtuvat ja äänestäjätkin vaihtuvat.


 
YHTEYSTIEDOT

Mervi Tervo

FT, asiakkuusjohtaja

Puh:

040 594 7426

 

Email:

mervi.tervo@viestintamyy.fi

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon

© 2016 Mervi Tervo.  Wix.com