Oulu kulttuuripääkaupungiksi - mutta miten?


Sain edustaa Vihreitä Merikoskikerhon vaalipaneelissa jokin aika sitten. Ensimmäinen tunti käsiteltiin päätöstä hakea kulttuuripääkaupungin statusta.

Yhteenvetona voi todeta, että olemme Oulussa ylpeitä kulttuuritarjonnastamme. Tarjolla on näyttelyitä ja konsertteja. Lasten- ja nuortenkulttuuriin tehdyt panostukset näkyvät ja alueellisesti löytyy arvokkaita kohteita, kuten Kierikkikeskus.

Kulttuuripääkaupunkistatuksen saaminen olisi hienoa, mutta vähintään yhtä tärkeää on matka sitä kohti. Miten onnistumme tuomaan yhteen eri toimijat, tekemään kulttuurista luontevan osan oululaista arkea ja jättämään pysyvän perinnön kaupunkitilaan ja sen kokemiseen?

Kulttuuri strategian ytimeen

Aivan aluksi kulttuuri täytyy tuoda vahvemmin Oulun kaupungin strategiaan ja toiminnan ytimeen.

Tällä kertaa ei riitä, että lisäämme strategiaan moniarvoisuutta ja kaupunkikulttuurin merkitystä korostavat lauseet. Nyt vaaditaan, että kulttuuri otetaan strategian ytimeen ja se läpileikkaa muut sisäiset painopisteet, kuten kilpailukyvyn, palvelut, yhteisöllisyyden ja hyvinvoinnin.

Kulttuurin täytyy näkyä myös ulospäin. Sen täytyy olla jalusta, jonka hyöty kaupungin brändille, investointien houkuttelemiselle ja matkailun kehittämiselle ymmärretään.

Kuten tilaisuudessa nousi esille, vaaditaan myös ymmärrystä siitä, mitä Oulu ja oululaisuus ovat, ja mitä lisäarvoa ne voivat tarjota eurooppalaisten kulttuuripääkaupunkien ketjuun. Lopuksi tarvitsemme toimintasuunnitelman, resursoinnin sekä vahvan yhteisen tahtotilan sitomaan eri toimialojen ihmiset toisiinsa.

Ruohonjuuritason toiminnalle uusia mahdollisuuksia

Vaalipaneelissa korostui myös huoli 3. sektorin toimintamahdollisuuksista. Nyt olisikin oiva mahdollisuus ratkaista tämä ikuisuuskysymys. Pelkästään Oulun kaupungin oma toiminta kun ei riitä kulttuuripääkaupunkistatuksen saamiseen. Kaupunginteatteri ja sinfonia ovat tärkeitä, mutta eivät synnytä kaupunkitilaan ”pöhinää” tai ”elämää”.

Elävä kaupunkikulttuuri on asukaslähtöistä ja syntyy suurelta osin omaehtoisesti. Kaupunkina pystymme kuitenkin edistämään sen toimintamahdollisuuksia ja luomaan sille tilaa.

Merikoskikerhon vaalipaneelistit olivat: Jyrki Hyvölä (SKP), Ulla Kokkonen (RKP), Minna Korolainen (SDP), Kyösti Oikarinen (Keskusta), Lyly Rajala (Kokoomus), Auri Siika-aho (Perussuomalaiset), Mervi Tervo (Vihreät), Veera Uutinen (Vasemmistoliitto), Olli-Pekka Wallin (Piraattipuolue) ja Pentti Åman (Kristillisdemokraatit). Keskusteluun osallistui lukuisia yleisön edustajia ja myös yleisössä olleita kuntavaaliehdokkaita.

Kuva: Oulun kaupunki


 
YHTEYSTIEDOT

Mervi Tervo

FT, asiakkuusjohtaja

Puh:

040 594 7426

 

Email:

mervi.tervo@viestintamyy.fi

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon

© 2016 Mervi Tervo.  Wix.com