Oulu kulttuuripääkaupungiksi - mutta miten?


Oulun Rotuaari kesällä

Olemme Oulussa ylpeitä kulttuuritarjonnastamme. Tarjolla on näyttelyitä ja konsertteja. Lasten- ja nuortenkulttuuriin tehdyt panostukset näkyvät ja alueellisesti löytyy arvokkaita kohteita, kuten Kierikkikeskus.

Kulttuuripääkaupunkistatuksen saaminen olisi hienoa, mutta vähintään yhtä tärkeää on ollut matka sitä kohti. Miten onnistumme tuomaan yhteen eri toimijat, tekemään kulttuurista luontevan osan oululaista arkea ja jättämään pysyvän perinnön kaupunkitilaan ja sen kokemiseen?

Kulttuuri strategian ytimeen

Aluksi kulttuuri täytyy tuoda vahvemmin Oulun kaupungin strategiaan ja toiminnan ytimeen.


Ei riitä, että lisäämme strategiaan moniarvoisuutta ja kaupunkikulttuurin merkitystä korostavat lauseet. Nyt vaaditaan, että kulttuuri otetaan strategian ytimeen ja se läpileikkaa muut painopisteet, kuten kilpailukyvyn, palvelut, yhteisöllisyyden ja hyvinvoinnin.

Kulttuurin täytyy näkyä myös ulospäin. Sen täytyy olla jalusta, jonka hyöty kaupungin brändille, investoinneille ja matkailun kehittämiselle ymmärretään.

Vaaditaan myös ymmärrystä siitä, mitä Oulu ja oululaisuus ovat, ja mitä lisäarvoa ne voivat tarjota eurooppalaisten kulttuuripääkaupunkien ketjuun. Lopuksi tarvitsemme toimintasuunnitelman, resursoinnin sekä vahvan yhteisen tahtotilan sitomaan eri toimialojen ihmiset toisiinsa.

Pelkästään Oulun kaupungin oma toiminta ei riitä kulttuuripääkaupunkistatuksen saamiseen. Kaupunginteatteri ja sinfonia ovat tärkeitä, mutta eivät synnytä kaupunkitilaan ”pöhinää” tai ”elämää”.

Elävä kaupunkikulttuuri on asukaslähtöistä ja syntyy suurelta osin omaehtoisesti. Kaupunkina pystymme kuitenkin edistämään sen toimintamahdollisuuksia ja luomaan sille tilaa.

Kuva: Oulun kaupunki